Linköping

Linköping är en tätort i Östergötland samt centralort i Linköpings kommun, residensstad i Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift, belägen på Östgötaslätten, strax söder om Stångåns utlopp i Roxen.

Linköping är Sveriges sjunde största tätort med 97 428 (2005) av kommunens totalt cirka 145 000 invånare (januari 2010).[3]

Linköping har två flygplatser (Linköping City Airport och Malmens flygplats), och bland annat E4:an och södra stambanan passerar staden. Linköping är en av de större universitetsstäderna; Linköpings universitet (grundat 1975) har i dag cirka 26 500 studenter och doktorander. Universitetets huvudcampus är Campus Valla där teknisk- och filosofisk fakultet har största delen av sina respektive verksamheter.

 

Linköpings stifts- och landsbibliotek brann ner i september 1996 efter en anlagd brand, och en 700-årig bibliotekshistoria fick ett snöpligt slut. Biblioteket återuppfördes igen på samma plats och kunde invigas i mars 2000 i form av en ljusare och modernare byggnad.

Andra exempel på kultur är Östergötlands länsmuseum, Östgötateatern (med barn- och ungdomsteaterensemblen ung scen/öst), konsthallen Passagen, samt Linköpings symfoniorkester. Linköping är också en körtät stad med många körer av hög nationell klass.

När det gäller musik har flera artister börjat sin karriär på Skylten, bland annat Lars Winnerbäck. Andra kända musiker/musikgrupper är Louise Hoffsten, Pusjkins och Cloudberry Jam. I Linköping finns flera kända hårdrocksband, såsom Los sin nombre, Witchery, Morifade, W.E.T, Axewitch och Mindless Sinner. The Haunteds gitarrist Patrik Jensen bor i staden.

I Linköping kan man även besöka Fun SkatePark som är Nordens största skatepark i betong och den har bland annat dragit till sig internationella tävlingar av större klass.

Östgöta Correspondenten är stadens äldsta dagstidning och ges ut sedan 1838. Tidningen täcker västra delen av Östergötland. Här finns även gratistidningarna Extra Östergötland och Linköpingsposten. Tidigare fanns även den socialdemokratiska dagstidningen Östgöten men denna lades ner i början av 1990-talet.

Den lokala tv-kanalen NollEttan startades av de allmännyttiga bostadsföretagen och stadens energiverk 1996-1997 som en informationskanal. Kanalen bytte sedan namn till Kanal Lokal. Kanalen sände lokal sport, nyheter, med mera. Från början var kanalen knuten till Linköping men sändningsområdet omfattade senare hela Östergötland. Kanalen har numera upphört att sända.

Under första halvan av 2006 dök en rondellhund upp i Nygårdsrondellen. Detta var början på en helt ny typ av gatukonst som sedan blev mycket uppmärksammad i media och som spridit sig i Sverige och även till andra länder.

Linköpings domkyrka dominerar stadens profil och är en imponerande syn såväl interiört som exteriört. Strax bredvid ligger den gamla biskopsborgen som drogs in till kronan och blev Linköpings slott, idag med Slotts- och domkyrkomuseum. Den återuppbyggda stadsmiljön i Gamla Linköping med sina hantverksbodar och museer är ett populärt utflyktsmål. I Gamla Linköping finns också ett litet "fenomenmagasin" där man kan göra olika experiment. Strax väster om stadskärnan ligger Flygvapenmuseum med samlingar av de flesta militära flygplan som använts i det svenska flygvapnet. IT-ceum är ett unikt datahistoriskt museum. Länsmuseet innehar stora konstsamlingar och konstnärer som Albrecht Dürer och Pehr Hörberg finns representerade i utställningarna. Museet har en filial i Onkel Adams-gården.

Under Sankt Larskyrkan finns rester av stadens äldsta kyrkobyggnad. Stora torget pryds av skulpturen Folkungabrunnen av konstnären Carl Milles. Mitt på torget finns även en minnessten över Linköpings blodbad. Blodbadet föregicks av slaget vid Stångebro och ett minnesmonument restes på Stångebrofältet 1898.

Kinda kanal börjar/slutar i Linköping och inom staden finns slussar vid Nykvarn, Tannefors, Hackefors och Hjulsbro.

Sedan 1990-talet har allt fler caféer öppnat och restaurangerna har börjat med uteservering på sommaren. Studenterna bidrar även med att liva upp staden med diverse arrangemang, där det största är SOF, Studentorkesterfestivalen som anordnas vartannat år och bland annat genomför en stor så kallad Kårtege genom staden.

Vinterljus [redigera]

Sedan 2005 har kommunen arrangerat en årlig utomhusutställning. Bytte namn från Novemberljus till Vinterljus 2009. Olika konstnärer ofta i samarbete med ljussättare pryder staden med ljusskulpturer under månaderna november-januari. Syftet är att "skapa trygghet, men även skönhet, glädje och upplevelser". Projektet har blivit mycket uppmärksammat, och Östgöta Correspondenten har ordnat omröstningar om vilka konstverk som är vackrast. Första året var det Ronny Andersson och Åsa Wikström som, tillsammans med Charlotta Mattsson på Linköpings Kraftnät (sedermera grundare av Tindra Design[17]), utformade ljussättningen på 14 platser längs Stångån mellan Tannefors slussar och Tullbron.[18]
2006 var det 22 ljusinstallationer i innerstaden av 17 olika ljussättare.[19] De projicerade eldslågorna på det gamla gymnastikhuset vid domkyrkan fick många att tro att elden var lös.[källa behövs]
Tredje året, 2007, deltog 9 ljussättare med 25 installationer längs en 4 km lång slinga från Berga längs Tinnerbäcken till stadens centrum.[20]
Fjärde året, 2008, ingår 20 installationer av 17 ljussättare längs en 5 km lång promenadslinga i innerstaden. Några tidigare favoriter har upprepats. Till nyheterna hör rött och grönt ljus vid järnvägsstationen och kristallkronor i träden vid Stångån.[21]


[Källa]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0